Blog

Inici  ⁄  Blog  ⁄  Detall de notícia

L'ÈXIT ESTÀ EN LA PSICOLOGIA

07/03/2019

Etiquetes: Fons d'inversió

Pel que fa als mercats només comentar que continua a bon ritme la recuperació de les caigudes sense fonament de l’últim trimestre de 2018.  Dels fons gestionats a GVC Gaesco , 6 fons ja han recuperat els descensos de l’any passat, i continuem amb l’objectiu d’obtenir rendibilitats positives en els anys. Però mes enllà de l’evolució dels mercats, en aquest article parlarem del COMPORTAMENT DELS INVERSORS.

Per tenir èxit en les inversions, el més important es la gestió de les emocions, o sigui el comportament humà.

La "teoria conductual” (teoria que gira sobre el comportament humà en les finances) li va donar el premi Nobel a Richard Thaler el 2017. En aquesta línia es interessant l’article "Sense lleis, només tendències” on l’autor menciona una conferència del reconegut inversor Howard Marks.

Marks diu que "la física seria molt més difícil si els electrons tinguessin sentiments”. Les lleis de la física sempre es compleixen però l’economia no és com la física. Les teories econòmiques no son lleis donat que el futur es incert, aleatori i dominat per la psicologia.

No hi ha cap llei vàlida en l’economia, però si que hi ha tendències.

Per exemple, un estudi de l’evolució de 21 mercats desenvolupats des de 1910 dona una rendibilitat anual mitja, descomptada la inflació, del 3.6% anual... No hi ha una llei que digui que els mercats pujaran en el futur un 3,6% anual, però sabem que la tendència és aquesta.

També sabem que, de tant en tant, els mercats fallen i han tingut caigudes del 40%, 50%... i desprès, llevat d’algunes excepcions, es recuperen.... no hi ha una llei que diu que desprès de caure un 41% el mercat es recuperarà, però si que hi ha una tendència a fer-ho.

I també sabem que si es compra desprès d’una caiguda, i es trien preferentment accions de "valor” la tendència es que la rendibilitat obtinguda estarà per sobre de la mitja del mercat.

Per moltes dades i estadístiques que s’utilitzin, al final la rendibilitat vindrà determinada pel nostre comportament, no es tracta de números sinó de psicologia.

La clau està en com reaccionem a pèrdues del 10%, del 20% o del 30%. Probablement en ocasions no encertarem ni el millor producte ni el millor moment, però el factor determinant en l’obtenció de rendibilitat està sota el nostre control perquè depèn del nostre comportament per sobre del producte escollit. Tal com diu Charlie Munger, "les grans fortunes no es fan comprant o venent, sinó esperant”

Recomano aquest article que reflexiona sobre la quantitat de rendibilitat que perden els inversors pel seu comportament. Un cas famós és l’estudi realitzat per Fidelity sobre el fons Fidelity Magellan

El gestor Peter Lynch va aconseguir un rendiment mig del 29% anual entre el 1977 i el 1990, el fons Fidelity Magellan obtenia la millor taxa de rendibilitat a 20 anys per davant de tots els fons de l’historia

Tot i aquest excel·lent comportament, l’estudi realitzat per la pròpia Fidelity va trobar que la meitat dels inversors varen perdre diners en aquests 13 anys

Com es possible? El motiu rau en el comportament dels inversors, que venen en les caigudes i compren després de períodes alcistes, error que cal evitar i que és el fenomen conegut de prendre les decisions mirant el retrovisor.

Mirant les sortides de diners que han experimentat el conjunt de fons d’inversió l’últim trimestre del 2018 podem corroborar que aquest error persisteix en el temps.

Actualment la qualitat dels productes d’inversió i de les eines de selecció son de gran ajuda pels assessors financers, però el que es realment clau en la tasca del assessor és saber gestionar les emocions dels clients... la clau de la rendibilitat està en un mateix.
Notícies anteriors

Rebot o canvi de tendència

12/02/2019

Sense cap noticia destacable les borses han recuperat el mes de gener la caiguda de novembre i desembre. Referma el que comentàvem en l’últim newsletter sobre la irracionalitat...

Llegir més

GVC Gaesco Dividend Focus FI

11/02/2019

Hi ha molts inversors interessats en asegurar una rendibilitat que provingui dels DIVIDENDS i poder utilitzar aquests ingressos els hi prima per sobre de la rendibilitat generada per...

Llegir més

IRRACIONALITAT RACIONAL

07/01/2019

...

Llegir més

Contacte

Forcada Consultors

C/ Miramarges, 7, 1er 2n

08500 VIC

 

Telf. 93 380 41 33

Fax 93 380 41 35

info@forcadaconsultors.com