Blog

Inici  ⁄  Blog  ⁄  Detall de notícia

Escenari difícil pels perfils conservadors

10/07/2018

Etiquetes: Fons d'inversióRenda fixaRenda variable

Un semestre sense rendibilitat en la renda variable però dins la "normalitat”

El primer semestre ha tancat amb rendibilitats lleugerament negatives en les borses europees. Principalment la incertesa de la guerra comercial de la política Trump ha produït una normalització de la volatilitat. Aquest soroll es va esvaint en paral·lel a la solidesa dels resultats empresarials i indicadors d’activitat publicats que fan preveure un final d’any similar al del 2017. Esperem, de nou per aquest 2018, rendibilitats clarament per sobre del 5%.


El problema de la renda fixa resta rendibilitat als conservadors

Si be la inversor en renda variable ha de ser conscient de suportar fortes oscil·lacions a canvi de rendibilitats positives a llarg termini, l’inversor conservador anteposa la conservació del capital a la rendibilitat.

Actualment l’únic actiu que salvaguarda de la pèrdua de capital és la liquidesa, de la que no s’obté cap rendiment ( tipus mig dels dipòsits bancaris 0,09%). A més, és molt difícil generar rendibilitat amb la renda fixa en un entorn de tipus d’interès molt baixos i en procés de normalització. Per aquest motiu la part "conservadora” de les carteres, concentrada amb la renda fixa, esta restant rendibilitat

L’evolució dels fons d’inversió en aquest primer semestre ho posa en evidència

Com a dada només remarcar que en el primer semestre les diferents categories de fons d’inversió de renda fixa i renda fixa mixta han tingut rendiments negatius al voltant del 1%. Aquest tipus de fons representen més del 50% del patrimoni invertit en fons per les famílies espanyoles. És a dir que els estalviadors que han invertit en perfils conservadors han perdut diners aquest primer semestre.

En el cas de la banca minorista i generalista la situació es encara més evident. En el següent quadre tenim els fons d’inversió comercialitzats a Espanya amb més de 100.000 partícips. El patrimoni d’aquest fons representa el 20,9% del patrimoni total dels fons distribuïts a Espanya i el 91,7% tenen un perfil conservador.

Destacar que tots els fons conservadors "top vendes” tenen rendibilitats negatives en el que va d’any i en la majoria dels casos molt discretes i fins i tot negatives en els últims tres anys.

Quines alternatives tenen els perfils conservadors ?

Actualment no hi ha massa alternatives. Cal calibrar el risc que vol assumir cadascú i seleccionar aquells fons que tenen un bon històric i un estil de gestió propi assumint la baixa volatilitat serà sinònim de poca rendibilitat. Per la part de renda fixa alguns ETF de renda fixa poden proporcionar millor rendibilitat que fons clàssics.  I com a noves tendències apareixen formes d’inversió en renda fixa o actius monetaris sense intermediació bancaria per mitja de plataformes de negociació, és una alternativa encara poc madura però que cal anar considerant com una opció de diversificació.

La situació dels mercats fa evident la dita catalana de "qui no arrisca no pisca” 


 

 


ESCENARI DIFÍCIL PELS PERFILS CONSERVADORS


Notícies anteriors

L'ÈXIT ESTÀ EN LA PSICOLOGIA

07/03/2019

Pel que fa als mercats només comentar que continua a bon ritme la recuperació de les caigudes sense fonament de l’últim trimestre de 2018.  Dels fons gestionats a GVC Gaesco , 6 fons...

Llegir més

Rebot o canvi de tendència

12/02/2019

Sense cap noticia destacable les borses han recuperat el mes de gener la caiguda de novembre i desembre. Referma el que comentàvem en l’últim newsletter sobre la irracionalitat...

Llegir més

GVC Gaesco Dividend Focus FI

11/02/2019

Hi ha molts inversors interessats en asegurar una rendibilitat que provingui dels DIVIDENDS i poder utilitzar aquests ingressos els hi prima per sobre de la rendibilitat generada per...

Llegir més

Contacte

Forcada Consultors

C/ Miramarges, 7, 1er 2n

08500 VIC

 

Telf. 93 380 41 33

Fax 93 380 41 35

info@forcadaconsultors.com